file 1538983079675 google

eTesting dilaksanakan di institut memandu mulai April 2024 – guna alat sensor, kamera untuk penilaian

Menteri Pengangkutan Anthony Loke mengumumkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan memperkenalkan Sistem Latihan dan Pengujian Memandu Secara Elektronik (eTesting). Di mana prestasi calon ujian memandu akan diukur menggunakan alat sensor dan kamera di mana keputusan akan dijana secara masa nyata (real-time), sekaligus meningkatkan integriti proses penilaian.

Menurut Loke, calon diberi pilihan untuk menjalani ujian biasa atau eTesting. Walaupun institut memandu boleh mengenakan caj maksimum RM100, namun calon yang memilih untuk menggunakan pengujian secara eTesting akan menerima beberapa manfaat iaitu calon boleh membuat percubaan kali ke-2 bagi setiap elemen ujian yang gagal pada hari yang sama tanpa sebarang kos tambahan kepada calon.

Manakala bagi ujian ulangan, calon hanya perlu membuat ujian ulangan melibatkan elemen yang gagal sahaja tanpa perlu mengulangi keseluruhan elemen ujian Bahagian II (seperti pelaksanaan ujian secara manual).

“Calon ujian yang diuji menggunakan sistem akan diberikan keutamaan dalam senarai tempahan ujian. Selain itu, rebat RM10 turut diberikan bagi pengeluaran Lesen Percubaan.

eTesting dilaksanakan di institut memandu mulai April 2024 – guna alat sensor, kamera untuk penilaian

“Pelaksanaan sistem eTesting membolehkan lebih ramai calon diuji berbanding sistem ujian sedia ada atau manual. Sistem eTesting ini akan meningkatkan integriti sistem ujian memandu, pengeluaran lesen memandu, memudahkan proses auditan dan pemantauan aktiviti ujian secara elektronik,” kata Loke menerusi kenyataan yang dikeluarkan.

Tambahnya, institut memandu di seluruh negara dibenarkan untuk menawarkan ujian berasaskan eTesting bermula pada April 2024. Loke turut memaklumkan sistem e-Testing akan ditawarkan untuk ujian di litar. Selain itu, Ujian Kurikulum Pendidikan Pemandu (KPP) turut melibatkan undang-undang (teori) dan praktikal di jalan raya.

“Kini terdapat tiga institut memandu yang telah bersedia dengan pelaksanaan sistem eTesting iaitu Institut Memandu Surfine Hitech di Hulu Langat (Selangor), Pusat Latihan Memandu Berjaya Bhd di Ulu Tiram (Johor), dan Institut Lima Bintang Abadi Sdn Bhd di Pulau Pinang.

“MOT mengalakkan semua institut memandu untuk menawarkan ujian memandu berasaskan eTesting. Tempoh masa selama enam tahun akan diberikan kepada institut memandu bagi peralihan pengujian kaedah manual kepada kaedah eTesting.

“Institut memandu boleh memilih mana-mana penyedia perkhidmatan eTesting yang telah diluluskan oleh Jawatankuasa Penilaian Projek eTesting seperti Uji Bestari Sdn. Bhd, TBS Solutions Sdn. Bhd dan KOPIMA Technology Sdn. Bhd. “Dalam masa yang sama terdapat tiga lagi penyedia perkhidmatan eTesting yang masih dalam fasa penilaian dan akan diumumkan kemudian,” jelasnya lagi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.file 1538814939353 google

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here